Почти 1/3 от  българите могат да се издържат финансово не

...
Почти 1/3 от  българите могат да се издържат финансово не
Коментари Харесай

Близо 1/3 от българите имат спестявания само за 1 седмица напред

Почти 1/3 от  българите могат да се устоят финансово не повече от 1 седмица, в случай че изгубят източника си на приходи. Това демонстрира изследване на Организацията за икономическо съдействие и развиване,  извършено в 26 разнообразни страни, което е фокусирано върху финансовата просветеност на популацията. Според резултатите:

►26% от българите имат спестявания, с цел да устоят 1 месец без приходи,

►15% - за три месеца,

►10% имат " бели пари за черни дни " за най-малко 6 месеца.

Цели 18% или близо 1/5 от интервюираните българи са дали отговор „ Не знам “ на въпроса „ Ако изгубите главния си източник на приходи какъв брой време ще можете да покривате главните си разноски, без да вземете пари назаем или да се преместите да живеете другаде “.

Най-голям дял хора без спестявания има в Грузия – като там половината от интервюираните не могат да устоят повече от 1 седмица при положение, че изгубят източника си на приходи. Близо до този резултат са Русия (42%), Индонезия (46%), Хърватия (36%) и Унгария (35%). В Румъния 30% от популацията не могат да изкарат и една седмица без приходи, 30% ще устоят 1 месец, 11% - до три месеца и 7% повече от 6 месеца.

Най-големи спестявания имат в Хонконг – там 55% от хората могат да устоят над 6 месеца без приходи. След тях се подреждат жителите на Южна Корея, където 37% от интервюираните имат спестявания за най-малко шест месеца и Австрия с 34%.

Средно за 26-те срани 28% от интервюираните имат спестявания за по-малко от седмица. 

Интересно е да се означи, че на въпрос „ Спестявате ли целеустремено “ 78% от интервюираните българи дават отговор утвърдително. Този отговор обаче не се покрива с ниската подготвеност на българите да посрещнат липса на свежи приходи. Общо 57% от интервюираните българи няма да могат да устоят и един месец без заем, в случай че бъдат лишени от главния им източник на приходи. Това разминаване е особено и за други страни. Например 99% от интервюираните в Индонезия също настояват, че интензивно икономисват, само че все пак 46% от тях не могат да се устоят даже и една седмица без главния си източник на приходи.

Тези процеси намират изражение и в отговорите на въпроса „ Имате ли терзания за финансовото си положение “, на който 35% от българите признават, че се тревожат, че парите няма да им стигнат. Такова терзание имат приблизително 37% от интервюираните във всички страни, до момента в който най-вече се тревожат хората в Северна Македония – 79% от интервюираните.

Половите другия що се отнася до парите у нас не са огромни. 4% от дамите и 4,1% от мъжете настояват, че имат финансови знания, до момента в който междинното за всички страни в анкетата е 4,2% за дамите и 4,5% за мъжете. Най-добро е ситуацията в Хонконг (6,1% за дамите и 6,3% за мъжете), Австрия (5,1% и 5,6%) и Полша (5% и 5%). Най-слабо са финансовите въпроси са осведомени в Малта (2,1% и 2,3%).

У нас 8,6% от дамите и 9,7% от мъжете настояват, че се намират във финансово богатство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР